Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Mersin Böcek İlaçlama - Sağlıklı Günler Sunuyoruz - 0532 132 91 97

Join the forum, it's quick and easy

Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Mersin Böcek İlaçlama - Sağlıklı Günler Sunuyoruz - 0532 132 91 97

Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

SGS Böcek İlaçlama (Sağlıklı Günler Sunuyoruz)


    BİOS KILAVUZU (7)

    avatar
    alpergökçehan


    Mesaj Sayısı : 30
    Usta : 90
    Kayıt tarihi : 19/07/09
    Yaş : 44
    Nerden : mersin

    BİOS KILAVUZU (7) Empty BİOS KILAVUZU (7)

    Mesaj tarafından alpergökçehan 24th Temmuz 2009, 18:59

    Standart CMOS Features (MAIN MENU) bölümüne girdiğinizde IDE kanallarına bağlı olan aygıtların tanımlamasını yapabiliyorsunuz. Normalde her IDE kanalı için ayar AUTO şeklindedir. Auto ayarındayken, bilgisayarınız her açılışta her kanalda aygıt olup olmadığını kontrol edecek ve sistemin açılma hızın yavaşlatacak. Örneğin, Primary Master kanalına Sabit disk, Secondary Master kanalına DVD sürücü bağlı ise ve diğer IDE kanallarında aygıt bağlı değil ise, kullanılmayan IDE kanalının üzerine gelip, Enter'a basın ve seçeneklerde [None] ayarını seçin. IDE aygıtlarının bağlı olduğu kanalların üzerine gelip, Enter'a bastığınızda aygıtlar otomatik tanır. İşin özü, olmayan donanım aranmasın.
    SAHİP OLDUĞUNUZ ÖZELLİĞİ ETKİN; SAHİP OLMADIĞINIZI İPTAL EDİN
    o BIOS'larda genelde, kullanıcı sorun yaşamasın diye bazı ayarlar genelde hep [Auto] şeklinde gelir. Ama, bu her zaman hayırlı bir şey değildir. Çünkü bir ayar [Auto] yapıldığı zaman, ilgili port/kanalda aygıt olup olmadığına bakılır ve sistem açılış hızı yavaşlar. Örneğin, BIOS'larda bulunan, USB Function (USB özelliği) [Auto] olarak gelir. Eğer USB aygıtınız var ise bu ayarı [Enabled] yapın. Zaten var olan donanımı neden arasın ki? Eğer USB aygıtınız yok ise, [Disabled] yapın. Aynı kural PS/2 Mouse, USB Keyboard Support özellikleri için de geçerli. PS/2 Mouse'a sahipseniz, [Enabled] yapın; sahip değilseniz [Disabled].
    Diğer taraftan, ECC belleğe sahipseniz, ADVANCED CHIPSET FEATURES menüsünden Memory Parity/ECC Check ayarını [Enabled] yapın; sahip değilseniz [Disabled] yapın. Eğer ECC belleğe sahip olmayıp, bu ayarı [enabled] yaparsanız, bellek performansınızda bir düşüş yaşarsınız.
    İŞLEMCİ TAMPON
    BELLEKLERİ AÇIK OLSUN
    o İşlemcinin performansını belirleyen ve etkileyen en önemli faktör kuşkusuz 1. ve 2. seviye tampon belleklerdir. Hatta sırf bu yüzden, 2. seviye tampon belleğe sahip olmayan ilk Celeronlar hiç sevilmemişti ve MMX işlemcilere göre pek bir performans artışı getirmemişti. Ama 2. seviye tampon belleğe sahip Celeronlar çıkınca, aynı hızdaki P-II'lerin tozunu attırmaya başlamıştı. Uzun lafın özü; İşlemci Tampon bellekleri, performansta önemli paya sahiptir. Eğer işlemcinizin yapısında 1. ve 2. seviye tampon bellek var ise, ki şu anda bütün işlemcilerde var, ADVANCED BIOS FEATURES menüsünden, CPU Internal ve External Cache ayarları [Enabled] olmalı. Eğer eski tip, yani 2. seviye tampon belleğe sahip olmayan bir Celeron işlemciye sahipseniz, CPU External Cache [Disabled] olmalı. Ama CPU Internal Cache, yani 1. seviye tampon bellek yine [Enabled] olmalı.
    Aynı bölümde olan "CPU Level2 ECC Checking" ayarının durumunu ne olacak diye bir soru aklımıza gelir. Anakart üreticilerinin bazılarını bunun [Enabled] olması gerektiğini söylerken, bazıları [Disabled] olması gerektiğini savunur. Bizce, stabilitenin performanstan ağır bastığı bir durum olarak, bu ayarın [Enabled] kalmasını tavsiye ediyoruz.
    POST EKRANI
    ÇABUK GEÇSİN
    o BIOS ayarlarını hiç kurcalamadıysanız, bilgisayarınız POST ekranında iken,bellekleri 4 kere sayar ve siz de bekle Allah'ım bekle olursunuz. BIOS'da ADVANCED BIOS FEATURES bölümünde bulunan Quick Power ON Self Test ayarını, [Enabled] yaparsanız POST ekranında bellekler sadece 1defa sayılacak ve bazı donanım kontrol rutinleri es geçilecektir. Dolayısıyla sistemin açılışında ciddi bir zaman kazancı elde edersiniz.
    AÇILIŞI
    GECİKTİRMEYİN!
    o ADVANCED BIOS FEATURES bölümünde, first boot device ( birincil boot aygıtı ) olarak, [HDD-0]'ı seçerseniz, açılışı bir miktar hızlandırmanız söz konusu olabilir. Zira, birincil boot aygıtı olarak Disket Sürücü veya başka aygıt seçilirse, ilk başta onlar kontrol edileceğinden sistemin açılma süresi uzar. Sistemi disketten açmanız gerektiğinde ise, yine aynı yere gelerek, birinci boot aygıtı olarak [Floppy]'i seçersiniz.
    Bir diğer ayar ise, Init Display First Ayarı. Ekran kartınız PCI ise bu ayarı [PCI/AGP] yapın. AGP kullanıyorsanız [AGP/PCI]. Sistem açılırken diğer veriyolunu kontrol etmesini bu şekilde önleyebilirsiniz.
    İŞLEMCİNİZE
    PERFORMANS DOPİNGİ
    o Yeni BIOS'ların sadece bazılarında bulunana "In Order Queue Depth" ayarı ile CPU, komutları işlemden önce kaç tane komutun kuyruğa alınabileceği ayarlanabiliyor. 4 olarak kalması performans olarak önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bazı anakart üreticileri, yeni BIOS güncellemelerinde bu ayarı BIOS'a dahil ediyor.
    KULLANMADIĞINIZ
    AYGITLARI İPTAL EDİN
    o Günümüzde bazı anakartlar, bütünleşik ses ve(ya) ekran kartları ile geliyor. Genelde bu bütünleşik aygıtları pek kullanmayız. Eğer kullanıyorsanız, ona diyecek sözümüz yok. Ama kullanmıyorsanız, BIOS'da "Integrated Peripherals" veya "Advanced I/O Configuration" bölümünde Onboard PCI Audio/Modem ve Onboard VGA ayarlarını [Disabled] konumuna getirin. Hem bu aygıtların sistem kaynaklarını tüketmesini engellerseniz, hem de olası çakışma riskini azaltmış olursunuz.
    BELLEKLERİNİZE
    MAKSİMUM PERFORMANS
    o VIA KT133/KX/Apollo Pro 133(A) Kullanıcıları için: Güncel VIA yongasetlerinde alışık olmadığımız bir özellik dikkati çekiyor: Bellek hızını, FSB hızıyla asenkron çalıştırabiliyorsunuz. Örneğin, FSB hızının 66 MHz iken, bellekleri 100 MHz de çalıştırabilme olanağınız var. Bu ayarı Advanced Chipset Features bölümünde bulunan DRAM Clock ayarıyla yapıyorsunuz. (AWARD Medallion BIOS'da bu ayar, Advanced bölümünde bulunan System/SDRAM Frequency Ratio ayarıyla yapılıyor.) Sisteminiz 66 MHz FSB ile çalışıyorsa, bellek hızını maksimuma taşımak için bu ayarı [+33MHz] ayarına getirin. Böylece bellekleriniz 100 MHz'de çalışacak. Aynı şekilde eğer sisteminizi 100 MHz FSB'de çalışıyorsa, eğer bellekleriniz kaliteli ise, maksimum bellek performansı için bu ayarı yine [+33MHz] konumuna getirin. Eğer sisteminiz 133 MHz FSB ile çalışıyorsa, [+33MHz] seçeneğini seçemiyorsunuz. Eğer sisteminizi 133 MHz de çalışırken sık sık bellek hatası oluşuyorsa, bu ayarı [-33MHz] konumuna getirerek bu sorunu halledebilmeniz mümkün.
    i815 yongasetli anakartlarda bu ayar o kadar ayrıntılı değil: sisteminiz 66 MHz FSB hızında çalışırken, bellekleriniz 100 MHz de çalışıyor. Sistem 100 MHz FSB'de iken, bellek hızlarını 133 MHz'e çıkaramıyorsunuz. Ama sisteminiz 133 MHz'de iken bellekleriniz 100 MHz'e indirebiliyorsunuz. Eğer belleğinizi 133 MHz' dayanamıyorsa, i815 yongasetli anakart bu ayarı ile size şans tanıyor.
    Bütün güncel yongasetlerini taşıyan anakartların BIOS'unda bulunan, kullandığınız SDRAM'ların zamanlamaları ile ilgili ayarlar da performans konusunda önemli paya sahip. Bellekler adresleme işlemleri CAS Latency Timer, RAS to CAS Delay, RAS Precharge time şeklinde ayarlarla birbirinden ayrılırlar. Bunların hepsi gecikme ve(ya) tekrar şarj süresini belirliyor. Yani bu ayarlar için seçilen değerler ne kadar küçükse o kadar iyidir. Ama bütün bellekler aynı değildir. Farklılık gösterir. Bu ayar için iki seçenek vardır: 2 ve 3. En iyi belleğin bu zamanlamaları sırasıyla 2/2/2'dir. Tabii, bu tür belleği ülkemizde nerede buluruz da bir soru işareti. Peki kendi belleğinizdeki bu zamanlamaları nerden bileceksiniz? Eğer kalitesiz olmayan bir bellek türüne sahipseniz, üzerinde SPD yongası bulunacaktır. Eğer BIOS'da SDRAM Configuration menüsünde [By SPD] şeklinde bir ayar varsa, bellek üzerinde bulunan SPD entegresinden bilgiler okunacaktır. O konuda rahatsınız. Fakat her anakartta [By SPD] ayarı bulunmuyor. Ayarları denemek lazım. İlk başta 2-2-2 yapın. Olmazsa 3-2-2. Sorun çıkarsa, 3-3-2 ve yine sorun çıkarsa mecburen 3-3-3 ayarını kullanacaksınız. VIA yongasetli bazı anakartlarda bu ayarlardan sadece CAS Latency ayarı bulunuyor. SDRAM Cycle Length şeklinde bir ifadeyle de karşılaşabilirsiniz. Bu ayarı 2 olarak deneyin. Sorun çıkarsa tekrar 3'e dönersiniz. Son olarak, bazı anakartlarda bulunan SDRAM MA Wait State ayarını [Fast] yapma önerisinde bulunacağız. Sorun çıkarsa [Normal] ayarına dönersiniz.
    PCI AYGITLARI İÇİN
    PERFORMANS DOPİNGİ
    o Advanced Chipset Features bölümünde bulunan "CPU to PCI Write Buffer" ayarını [Enabled] konumuna getirerek, işlemciden PCI veriyolunda bulunana bir aygıta yazma/okuma komutu verilmesi ile uygulanması için arada geçen süreyi azaltır.
    Yine aynı şekilde, aynı yerde bulunan "PCI Dynamic Bursting" ayarı, [Enabled] konumunda iken, tek komut ile çok fazla bilgi PCI veri yoluna aktarılmak istendiğinde, bu özellik devreye girerek performans arttırmaya yarıyor. Bu ayarın, [Enabled] konumunda olmasını tavsiye ediyoruz.
    ISA Slota sahip anakartlarda bulunan ve Advanced Chipset Features bölümünde "Delayed Transaction" ayarı gayet önemli. PCI veriyolunu çalışma darbeleri ile, ISA veriyolunun çalışma darbelerini buluşturmak içindir. ISA veriyolu, PCI veriyolunda çok yavaştır. Dolayısıyla gecikme süresi de gayet fazladır. Bu gecikme süresinin fazlalılığı PCI veriyolunu da etkiliyor. Bu ayarı [Enabled] yaparak, Anakart 32 bit'lik yazma tampon belleğini devreye sokarak bu yavaşlamayı engelliyor. Böylece, ISA veriyoluyla bir işlem yapıldığında PCI veriyolu etkilenmiyor. Dolayısıyla bu ayar, daha fazla performans için [Enabled] yapılmalı. Bu ayarı etkin yaptıktan sonra ISA ve PCI aygıtları arasında bir sorun çıkarsa, [Disabled] yapmanız gerekecek. (Tabii ISA aygıt kullanmıyorsanız, bu ayarı es geçin)
    SABİT DİSK
    İÇİN AYARLAR
    a. "IDE HDD Block Mode" ayarını [Enabled] ettiğiniz takdirde, eğer diskliniz destekliyor ise, tek sektörden veri transferi etmek yerine, birden fazla sektörden veri transferi yapılarak disk performansına hafiften katkısı oluyor. Eğer desteklemediği takdirde siz bu ayarı [Enabled] yaparsanız, yine sorun yok; BIOS kendisi ayarlıyor. Microsoft NT4.0 işletim sisteminde, bu ayarın [Enabled] edilmesi halinde veri bütünlüğünde sorunlar oluyormuş; Dolayısıyla NT4.0 işletim sistem kullanıyorsanız bu ayarı [Disabled] etmekte fayda var.
    b. Aynı şekilde, diskiniz destekliyor "IDE Prefetch Mode" ayarını da [Enabled] yapın. Bu şekilde disk performansı biraz arttırabilirsiniz. Tabii bu özelliğin diskiniz tarafından destekleniyor olması lazım.
    VİDEO ROM'UNU
    BELLEĞE ATMALI MI?
    o Ekran kartınızın üzerinde bulunana ROM üzerindeki bilgileri belleğe atabilmek için bir ayar bulunuyor: Video ROM BIOS Shadow. Eğer bu ayarı [Enabled] yaparsanız, ROM'daki bilgiler belleğe atılarak sistem hızlanır fakat video ile ilgili olan kavramlar yavaşlar, örneğin oyunlar. Yani oyuncular bu ayarı [Disabled] yapmalı.
    Evet, performansı arttırabilmek için BIOS'dan bulduğumuz ve bizim kullandığımız ayarlar böyle. Aslına bakarsanız, kendi sisteminiz için kendi ayarlarınız geliştirebilmeniz mümkün. Geride kalan sayfalarda, BIOS'daki ayarların açıklamasını sizlere verdik. Eh artık kurcalarsınız biraz.
    ANAKART-İŞLETİM
    SİSTEMİ İLİŞKİSİ
    Yeni anakartımızı aldık, sistemimize taktık ve babalar gibi seçimimize göre işletim sistemimizi de kurduk. Hemen burada duruyoruz.
    LX/BX veya daha önceki bir yongasetini taşıyan bir anakarta sahip bir sisteme işletim sistemi kurduğumuzda, anakartımızla ilgili hiçbir sürücü yüklemezdik.

      Similar topics

      -

      Forum Saati 29th Mart 2024, 08:05