Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Mersin Böcek İlaçlama - Sağlıklı Günler Sunuyoruz - 0532 132 91 97

Join the forum, it's quick and easy

Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Mersin Böcek İlaçlama - Sağlıklı Günler Sunuyoruz - 0532 132 91 97

Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Mersin Böcek İlaçlama - 0532 132 91 97 - Mersin Haşere İlaçlama

SGS Böcek İlaçlama (Sağlıklı Günler Sunuyoruz)


    BİOS KILAVUZU (8)

    avatar
    alpergökçehan


    Mesaj Sayısı : 30
    Usta : 90
    Kayıt tarihi : 19/07/09
    Yaş : 44
    Nerden : mersin

    BİOS KILAVUZU (8) Empty BİOS KILAVUZU (8)

    Mesaj tarafından alpergökçehan 24th Temmuz 2009, 19:00

    Ama BX'den sonra çıkan i810, i820 ve i815; VIA Apollo Pro 133(A), KT/KX133 yongasetli anakartlara sahip sistemlere işletim sistemi yükledikten sonra, sürücü yüklememiz gerekiyor. Çoğu kullanıcı bu sürücüleri adam akıllı yükleyemediği için sistemlerinin performansı düşük oluyordu ve stabilite sorunları yaşıyordu. Sonra, aha işte bu anakart beş para etmez, şu yongaseti iyi değil gibi laflar çoğaldı. Bunun yadırganacak bir tarafı yok: nasıl diğer donanımlar için sürücü yüklüyorsak, bilgisayarın en önemli donanımı olan anakart için de sürücü yüklemek şart.
    Intel i8xx yongasetli anakartlara sahip kullanıcılar rahat; sürücülerin sadece kurulum dosyalarını çalıştırmaları yetiyor. Intel i8xx için 2 sürücü yüklersiniz. Biri yonga seti için, diğeri IDE Bus Master Sürücüsüdür. Intel i8xx sürücüleri şu adresten ulaşabilirsiniz: http://support.intel.com/support/chipsets/driver.htm
    VIA'da ise olay biraz vahim. Öyle programı çalıştırıp kurunca olmuyor. VIA'nın IDE Busmaster - AGP - IRQ Routing - INF sürücülerini tek sürücü altında toplayan 4-in-1 sürücüsünü kurduğunuzda IDE BusMaster sürücüleri yüklenmiyor. Win9X için IDE BusMaster sürücüleri şart. Yoksa disk performansı düşük olur, diskin işlemci kullanımı yüksek olur vs...
    Önce hangi işletim sisteminde, hangi sürücüleri kuracağınızı söyleyelim. Sonra kurulumunu anlatırız. Win98 için size gerekecek olan dosyalar:
    o IDE Busmaster Sürücüleri: http://www.viatech.com/drivers/580_2149.EXE
    o VIA 4-in-1 Sürücüleri: http://www.viatech.com/drivers/4in1424a.zip
    o Win 2000 için sadece AGP sürücüleri gerekiyor: http://www.viatech.com/drivers/
    agp403.exe
    Windows ME için ise:
    o INF Utility: http://216.122.141.7/
    drivers/inf102.exe
    o AGP Sürücüsü: http://www.viatech.
    com/drivers/agp403.exe
    İşletim sisteminize göre bu sürücüleri çekin. Win9x haricinde, diğer işletim sistemlerinde bir problem olmayacak. Yani dosyaları tek tek kurmanız yetecek. Çünkü VIA sürücülerindeki en büyük sorun IDE Bus Master sürücülerinin yüklenememesi. Ama WinMe ve Win2k IDE Bus Master sürücülerini kendisi yüklediğinden bize sadece AGP sürücüsünü kurmak kalıyor.
    Bu sürücüleri, diğer donanım sürücülerini yüklemeden kurun. Win9x için yapacağınız işlemler şunlar:
    1. İlk olarak IDE Bus Master Sürücülerini kurun. Kendisinin sunduğu ayarları aynen kabul edin ve işlem bitince sistemi yeniden başlatın.
    2. Sistem yeniden başladığında VIA 4-in-1 sürücülerinin kurulumunu başlatın. Fakat karşınıza gelen 4 seçenekten en başta olan VIA ATAPI Vendor Support Driver kutucuğunun yanındaki işareti kaldırın.
    Kurulum programının bundan sonra sorduğu seçenekleri kabul edin ve işlem bittiğinde sistemi yeniden başlatın.
    IDE Bus Master sürücülerini ayrı yüklediğimizden, bir problem olmayacaktır, Sistem özelliklerinde diskimiz kendi ismiyle gözükecektir.
    Bu işlemlerden sonra, diğer donanımların sürücülerini yükleyebilirsiniz.
    Sonunda yazıyı bitirebildik. Bu konu gerçekten çok geniş. Üzerine yazılacak daha bir çok şey var. Fakat yerimiz bu kadar; hatta fazla bile yazdık. Size iyi BIOS kurcalamalar. Ben de gidip ders çalışayım. Malum ÖSS hazırlığı. Gelecek aya başka bir yazıda görüşmek üzere...
    NOT: Yazıyı hazırlamak için kullandığımız ASUS CUSL2 anakartı sağlayana Çizgi Elektronik'e, Shutle AV14 ve ME21 anakartını sağlayan Plato Bilgisayar'a teşekkürler.

    CANLI BIOS GÜNCELLEME
    Artık, sistem disketi oluşturup, Internet'ten anakartınızın modeline uygun yeni BIOS dosyası aramak tarihe mi karışıyor ne? Yavaş yavaş karışıyor diyebiliriz ama tamamen kurtulmamız mümkün değil (bkz. BIOS Kurtarma). Her neyse, esas konumuz bu değil. Bazı anakart üreticileri, şu an için Asus, GigaByte ve MSI, bazı anakart modelleri için, "Canlı BIOS Güncelleme" olayını sunuyor. Neden "Canlı BIOS Güncelleme" dedik, onu biraz açalım.
    BIOS güncellemenin artık son zamanlarda bir gereklilik olduğu bir dönemdeyken Asus, GigaByte, MSI gibi firmalar BIOS güncelleme konusunda kullanıcılarına daha kolay bir ortam hazırlamak için elleri sıvamış gözüküyor. Bu firmaların yazdığı özel programcıklar sayesinde anakartınızın BIOS'unu fazla uğraşmadan, ve teknik bir bilgiye sahip olmadan güncelleyebiliyorsunuz.
    Firmaların kendi anakartları için hazırladıkları programlar farklılık gösteriyor ama genelde mantık aynı: Anakartın modelini otomatik olarak algılayıp (veya siz göstereceksiniz), Internet'ten uygun yeni BIOS dosyasını çekip, güncellemeyi yapmak. İşin güzel tarafı, bu programların Win 9x /NT4,0/Win Me ve Win 2000 altında çalışabiliyor olması. Hani, DOS tabanlı olmayan bir sisteme sahipseniz ve BIOS güncellemek istiyorsanız, sistem disketi yaratacağım diye kafayı sıyırmıyorsunuz.
    Asus ve GigaByte'ın programları benzer mantıkta. 2 farklı şekilde BIOS'unuz güncelleyebiliyorsunuz. Eğer daha önceden yeni BIOS'u Internetten çekmediyseniz, bu programlar aracılığı ile, Internetten uygun BIOS dosyasını çekebiliyorsunuz. Dolayısıyla anakartınızın üreticisinin Web sayfasına gidip, harıl harıl BIOS dosyası aramaktan kurtulursunuz. Bu programlar, anakartınızın modelini otomatik olarak belirliyor. Fakat her anakart "Canlı" BIOS güncelleme olayını desteklemiyor da.
    İkinci yöntem ise, dosyayı ayrıca çekmek ve bu programa "Kardeşim ben dosyayı çektim; sen Internet'te arama, al sana BIOS dosyası" şeklinde bir komut verdiğinizde, BIOS güncelleme işlemi yapılıyor. Tabii bu işlemler Windows altında yapılmıyor. Bu programlar, bellekte kendisinden başka çalışan hiçbir program bırakmadıklarından, riski en aza indirmeyi hedeflemişler.
    Genel hatlarıyla Asus ve GigaByte'ın programlarının kullanış şekli böyle. Yalnız, Asus'un programı olan "Asus Update" programı, GigaByte'ın "@BIOS" programından daha başarılı ve kullanıcı arabirimi çok daha güzel.
    MSI ise kısmen farklı bir yol izlemiş. MSI bu işi programla yapıyor ama Web üzerinden. Programı Web üzerinden yüklüyorsunuz, ve anakartınızın modeli program üzerinde değil de, Web üzerinde tanınıyor ve ona göre BIOS dosyası çekiliyor. Geri kalan işlemler ise benzer.
    Canlı BIOS Güncelleme acemi kullanıcılar için ve BIOS dosyası aramakla uğraşmak istemeyen kullanıcılar için oldukça ideal. Ama anakartınızın üreticisin bunu desteklemesi lazım. Örneğin ben Asus MEW-L ve Asus CUSL2 ile yaptığım denemelerde başarılı oldum.
    Hem de bu işlemleri yapmak çok basitti. GigaByte'ın @BIOS programını, elimde GigaByte anakart olmadığı için deneyemedim; Dolayısıyla kullanışlığı bakımından bir şey diyemeyeceğim. Duyduğuma göre, @BIOS programında "Internet Update" seçeneği seçildiğinde, bazen Server'lara bağlanamama problemleri oluyormuş.
    Bu durum ben denerken de başıma geldi. Biraz zorlayınca Server'a bağlandı. Ama kullandığım anakart GigaByte olmadığından, program bana "hop" diyerek, nazikçe sen bu işlemi yapamazsın kardeş dedi. MSI'nin Live BIOS olayını uygulayabilmek için biraz İngilizce bilgisi şart.
    Asus UPDATE:
    http://www.cizgi.
    com.tr/sss/
    sssliveupd-1.htm
    GigaByte @BIOS:
    http://www.gigabyte.
    com.tw/home/a_bios.htm
    MSI Live BIOS:
    http://www.msi.com.
    tw/support/feature/
    livebios/livebios.htm
    BIOS HATA SİNYALLERİ
    PC'niz açıldığında bip sinyal sesleri geliyorsa, bu seslere bakarak hatanın nerede olduğunu anlayabilirsiniz:
    AWARD BIOS İçin:
    1 uzun: Bellek Problemi. Bellek modüllerinin yerine oturup oturmadığını kontrol etmek, bellek modüllerini farklı bir yuvaya takmak, belleği değiştirmek çözüm olabilir.
    1 uzun 2 kısa: Görüntü hatası. BIOS ekran kartına ulaşamıyor olabilir. Ekran Kartının yerine oturup oturmadığını kontrol etmek gerekebilir.Ekran Kartı, Ekran Kartı belleği hatası veya anakart ile ilgili bir problem de olabilir.
    1 uzun 3 kısa: Yukarıdaki ile aynı.
    Sürekli bipleme: Bellek veya görüntü hatası. İşlemci ısısının yükselmesi de olabilir. Diğer donanımları da kontrol etmek gerekir.
    AMI BIOS
    1 Bip: Bellek tazeleme hatası
    2 Bip: Bellek parite devre hatası
    3 Bip: 64"base" RAM hatası
    4 Bip: Sistem Saati hatası
    5 Bip: İşlemci hatası
    6 Bip: Klavye Denetçisi hatası
    7 Bip: İşlemci veya anakart hatası
    8 Bip: Görüntü kartı belleği hatası
    9 Bip: BIOS yongası hatası
    10 Bip: CMOS Hatası
    11 Bip: Önbellek Hatası
    VIA YONGASETLİ ANAKARTLARDA AGP 4X ÇÖZÜMÜ
    Via Apollo Pro133A, KT/KX133 yongasetlerinin kullanıldığı anakartlarda, AGP 4X destekli ekran kartıyla birlikte Win9X, ve Win2000 kullandığınızda bir sorun ortaya çıktı. Anakart ve ekran kartı AGP4x'i desteklemesine rağmen, AGP veriyolu 2X modunda kullanıyordu.
    Aslında, AGP 2X ile 4X arasında fazla bir performans farkı olmamasına rağmen, biz kullanıcıları bu durum gıdıklıyordu: AGP 4X desteğim var ama neden kullanmayayım? Bunun için Registry'i de birkaç ayarlamak yapma gerekiyor. Win9X için Regedit'i açıp:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\NVIDIA
    Corporation\Global\System
    bölümüne gidip bir dword ekliyorunuz:
    "EnableVia4X"=dword:00000001
    Win2000 için yine Regedit'i açıp
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\nv4\Device0
    bölümüne gidip bir dword ekliyorunuz:
    "EnableVia4X"=dword:00000001
    Aslında daha kolayı var. NVMAX adlı bir program, bu sorunlara kökten çözüm getiriyor. Programın son sürümünüwww.hwstation.com/files/pcmag/
    nvmax0963.exe adresinden çekebilirsiniz. Çok sık güncellenen bir program. Programı çalıştırdığınız ilk anda, siz farkında olmadan donanımların özelliklerini analiz ederek hafızasına yerleştiriyor. (Ekran kartınızın, Nvidia'nın grafik işlemcilerinden bir tanesini kullanması lazım) NVMAX ile AGP FastWrites özelliğini açabilir (bazı anakartların BIOS'unda bu özelliği açmak için bir seçenek yok), Athlon ile Win2K arasında olan sorunu giderebilir, yukarıda bahsettiğimiz AGP 4X sorununu giderebilir, ve resimde de göreceğiniz diğer ayarlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca DirecxtX ve OpenGL ayarlarında değişiklik yapabiliyorsunuz. Yani demek istediğimiz mükemmel bir programcık!
    Programda değişlikleri yaptıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve olay bitmiştir.
    Tabii, bunları yapmadan önce, BIOS'dan AGP4X'in [Enabled] konumunda olacağını unutmuyorsunuz.
    Mesela, ekran kartımızı overclock etmek için hep 3. parti yazılımlar kullanılırız. Ama bu programla, resimde gördüğünüz bölümden Enable Coolbits kutucuğu işaretlerseniz, ekran kartınızı overclock etmek için 3. parti yazılımlar ile uğraşmıyorsunuz. Masaüstüne sağ tuş tıklayıp: - Ayarlar - Gelişmiş Özellikler- Additional Properties - Hardware Options bölümünden overclock sekmesine ulaşabilirsiniz! Yani size tekere teker Athlon ile Win2k arasındaki ayarları anlatmak yerine bu programı çekip, kolayca düzeltin diyoruz.
    i815 yongaseti bu konuda daha sorunsuz. Hiçbir ayarlama yapmadan, sürücüleri adam gibi yükleyince, AGP4X kendiliğinden etkin konuma geldi.
    NOT: Eğer AGP 4X destekli bir ekran kartına sahip değilseniz, yaptığınız işlemler stabilite bozukluklarına neden olabilir. Dolayısıyla NVMax programı ile ilgili bölümlerden işaretleri kaldırın.

      Similar topics

      -

      Forum Saati 19th Nisan 2024, 14:18